Kerää Pisteitä Jokaisesta Tilauksesta
100% Aitoja Tuotteita

Worth Hajuvesi & Naisten tuoksut

Worth on tunnettu ranskalainen muotitalo, jonka perusti Charles Frederick Worth vuonna 1858. Heidät tunnetaan couture-vaatteistaan sekä monista suosituista parfyymeistään kuten ajattomasta Je Reviens –tuoksusta. Worth oli muodin pioneeri, joka keksi catwalk-muotinäytösten konseptin. Häntä pidetään myös yhtenä ensimmäisistä julkkisvaatesuunnitteijoista. Worth on ranskalainen yhtiö, mutta sen perustaja oli brittiläinen. Charles Worth syntyi vuonna 1825. Hänen perheensä oli ollut rikas, mutta hänen isänsä menetti koko heidän omaisuutensa. Charles meni töihin jo 11 vuotiaana. Hänet lähetettiin myöhemmin Lontooseen tekemään töitä tavaratalossa. Kun hän oli oppinut liiketoiminnasta enemmän, hän muutti Pariisiin. 19-vuotias Worth onnistui löytämään töitä kangasmyyjänä, vaikka hän ei osannut puhua ranskaa yhtään. Hän teki töitä yhtiölle, joka valmisti kankaita Pariisin parhaille muotitaloille, mutta yhtiö ei itse tehnyt vaatteita. Vähän ajan päästä hän päätti kokeilla ompelemista. Worth sai yhtiön vakuutettua, että oli hyvä idea alkaa suunnitella vaatteita. Siitä Worthin oman muotitalo sai alkunsa.

Vain muutama vuosi myöhemmin Worthilla oli oma tunnettu kauppa, jossa hän myi itse suunnittelemiaan mekkoja. Hän kokeili siellä monia tekniikoita ja erilaisia materiaaleja. Pian myös kuninkaalliset ja Pariisin seurapiirien ylimystö alkoivat käydä hänen kaupoissaan. Hänet tunnettiin ihmisten käyttämisestä maaleina mallinukkien sijaan. Hänen tavastaan esitellä vaatteita tuli perusta nykyaikaisille catwalk-näytöksille. Worthia pidetään myös ensimmäisenä julkkisdesignerina. Tuohon aikaan edes vaikutusvaltaisimpia vaatesuunnittelijoita ei tunnettu laajasti. Vaatesuunnittelijan tehtävänä oli vain tuottaa asiakkaan toivomia vaatteita. Charles Worth kertoi asiakkailleen, miten heidän pitäisi pukeutua, ja hän oli myös usein uutisotsikoissa. Hän oli yksi ensimmäisistä vaatesuunnittelijoista, joka laittoi vaatteisiin nimeään kantavan merkin.

Worth kuoli vuonna 1895, mutta hänen poikansa jatkoivat liiketoimintaa. Muotitalo oli vielä menestyksekkäämpi 1900-luvulla, kuin aikaisemmin. Kauppoja avattiin sekä Euroopassa että USA:ssa. Pioneeriasenne jatkui yhä, ja yhtiöstä tuli yksi ensimmäisistä parfyymin julkaisseista muotitaloista hajuvedellään Dans La Nuit (1924). Brändi ajautui ongelmiin 1980-luvulla, ja se myytiin monta kertaa. Lopulta Shaneel osti en 2000-luvun alussa. Merkki on alkanut taas suunnitella couture-vaatteita uuden johdon alaisena, ja merkin vaatteita voi nykyään taas nähdä muotinäytöksissä.

Worthin suosituin parfyymi on epäilemättä Je Reviens, joka julkaistiin vuonna 1932. Se on kukkainen ja puinen yhdistelmä appelsiinin kukkaa, jasmiinia, syreeniä, neilikkaa ja ruusua santelipuun ja suitsukkeen sävyisellä pohjatuoksulla. Nimi on ranskaa ja tarkoittaa ”I Will Return”, minkä takia siitä tuli suosittu lahja. Worthin tuoksut ovat usein erittäin kukkaisia ja elegantteja. Muita suosittuja tuoksuja ovat makea ja kukkainen Miss Worth (1977) ja Couture (2004), joka on saanut vaikutteita Je Reviensistä. Couturea voisi pitää jopa Je Reviensin uutena versiona.
Näytä Lisää